6 Ocak 2019 Pazar

Evrensel Bir Sanatçı Charlie Chaplin




İngilizce bilmenize gerek kalmadan  yaratmış olduğu şarlo karakteriyle izleyicisine ulaşan evrensel bir sanatçıdır.Şarlo karakterinin doğuşu;Chaplin çok iyi bir pandomim sanatçısıydı. Londra sokaklarından hatırladığı yaşlı bir serseriden esinlenerek, dar ve kısa bir ceket, bol pantolon ve Melon şapkasıyla kibarlara özenen fakir serseri Şarlo karakterini yaratmıştır. Sol görüşlü oldugunu hiçbir zaman saklamayan bu sanatçı duruşundan asla taviz vermedi. Sessiz filmler çekmekte ısrarcı olmasını bile şu sözlerle açıklıyordu: “Konuşursam beni sadece İngilizce bilenler anlayacak ama sessiz bir filmi herkes anlayabilir ve dünya Amerika’dan ibaret değil!”
Filmlerinde sistemi komik bir şekilde eleştirmiştir. Günümüzde bile sistemi bu kadar net bir şekilde eleştirebilen filmlere rastlamıyoruz.Özellikle 'Asri Zamanlar' filmde şarlonun iş yükü nedeniyle kendini kaybetmesini ve insanların makineleştirilmesini anlatır.Filmin efsaneleşmis yemek makinası sahnesi yıllar geçsede akıllardan cıkmayacak bir bölümdür.. Chaplin, gerek ezilen işçinin yanında duruşuyla gerek Amerikan Rüyası’na yönelik ince taşlamalarıyla bazı kesimleri karşısına almıştı. Özellikle Modern Zamanlar sonrasında çekeceği “Büyük Diktatör” (1940) ve sonra 1942 yılında Almanya’ya karşı ikinci bir cephenin açılması gerektiği görüşünü dile getirmesiyle “komünist” damgası yiyerek türlü itibarsızlaştırma girişimlerine maruz kaldı.Evrensel olmanın, insanlara güzel mesaj vermenin bedeli. Charlie Chaplin çektiği filmlerle birçok filmlere ilham kaynağı olmustur.Evrenselliğine hayran olan bir isimde Enistein'dı; Chaplinle olan bir sohbetlerinde hayranlığını dile getirmiştir.
Albert Einstein:“Sizin sanatınızda en çok takdir ettiğim şey evrensellik! Tek bir kelime bile etmiyorsunuz ama tüm dünya sizi anlıyor!”
Charlie Chaplin:“Doğru! Ama sizin ihtişamınız daha da yüce... Tüm dünya size hayranlık duyuyor; ancak kimse dediğiniz hiçbir şeyi anlamıyor.”
Chaplin o kadar güzel birşeye değinmiş kı evet anlamadığımız şeylerin peşinden gidiyoruz.Neden popüler olmak için mi cahil olmadığımızı ispat etmek için mi
Şarlo olarak gönlümüzde yer eden Charlie'nin filmleri şöyleydi:

Making A Living (Yaşıyor Gibi Yapmak) (1914)
Kid Auto Races at Venice (Venedik’te Çocuk Otomobil Yarışları) (1914)
The Immigrant (Göçmen) (1917)
The Kid (Yumurcak) (1921)
The Gold Rush (Altına Hücum) (1925)
City Lights (Şehir Işıkları) (1931)
Modern Times (Modern Zamanlar) (1936)
The Great Dictator (Büyük Diktatör) (1940)
Monsieur Verdoux (Mösyö Verdoux) (1947)
A King in New York (New York’ta Bir Kral) (1967)
A Countess From Hong Kong (Hong Kong’lu Hostes) (1967)
Not: KESİNLİKLE İZLEMENİZİ TAVSİYE EDİYORUM....

Yorum Gönder

Yorum yaparken aşağıdaki kurallara uymanız gerek
1- Yorumlarınızda argo,küfür,kötü söz ve tehlikeli link bırakmayın.
2- Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.
3- Konu ile ilgili olmayan sorularınızı mai yoluyla bana iletebilirsiniz. Fici1Kadin@Gmail.Com

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search